homepage Stichting voor Kamermuziek

Programma seizoen 2022 - 2023

          programma wijzigingen voorbehouden

DINSDAG 11 OKTOBER 2022
20.15 UUR

QUARTETTO DI CREMONA (Italië)

Cristiano Gualco Viool
Paolo Andreoli Viool
Simone Gramaglia Altviool
Giovanni Scaglione Cello

PROGRAMMA

Boccherini Strijkkwartet opus 2 no.6 in C
Verdi Strijkkwartet in e
Respighi Strijkkwartet in D

Na zijn oprichting in 2000 in Cremona speelt het kwartet vanaf 2002 in zijn huidige samenstelling. Sedertdien heeft het in brede kring naam gemaakt als een van de interessantste kamermuziekensembles. Zij lieten zich bijscholen door leden van het beroemde Quartetto Italiano en Alban Berg Quartet. Al een aantal jaren zijn zij Artist in Residence bij de Società del Quartetto in Milaan en in Rome aan de Academia van Santa Cecilia. Zij geven ook masterclasses door heel Europa en in de VS. In de loop der jaren heeft het ensemble verschillende begerenswaardige awards op zijn naam geschreven, zoals met de opnames van de complete Beethoven kwartetten in 2017/2018. Het kwartet is te horen op de grote internationale concertpodia, gerenommeerde muziekfestivals en treedt op voor radio en televisie. Voor het seizoen 21-22 stond hun tweede tournee in de VS op het programma als ook een zomerse tournee door Europa. Hun repertoire varieert van Haydns vroege werken tot hedendaagse muziek.
Zij bespelen oude instrumenten uit de 17e en 18e eeuw van de hand van beroemde Italiaanse meesters.

Website: www.quartettodicremona.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 15 november 2022
20.15 UUR

GOLDMUND QUARTET (Duitsland)

Florian Schötz Viool
Pinchas Adt Viool
Christoph Vandory Altviool
Raphael Paratore Cello

PROGRAMMA

Webern “Langsamer Satz”
Haydn Strijkkwartet opus 64 nr. 5
Webern 6 Bagatellen opus 9
Mendelssohn Strijkkwartet opus 44 nr. 2

Het kwartet ontleent zijn naam aan de cultroman “Narcissus und Goldmund” (1930) van Hermann Hesse. De jonge artistieke Goldmund gaat als ex kloosterling op zoek naar wereldse schoonheid, genegenheid en spanning. Het Goldmund Quartet is in 2009 opgericht in München en speelt sindsdien in de oorspronkelijke bezetting! In de loop der jaren heeft het gestudeerd bij kwartetten van wereldfaam als het Alban Berg, Artemis, Borodin, bij Alfred Brendel en de “goeroe van het strijkkwartet” Eberhard Feltz. De afgelopen 10 jaar is het geregeld gelauwerd met (kamer-) muziekprijzen. Zij geven gastoptredens tijdens belangrijke Europese festivals en in het seizoen 2019 -2020 is het kwartet uitgeroepen tot “Rising Stars” door de European Concert Hall Organisation, wat hun een tour opleverde rond grote concertpodia in o.a. Hamburg, Amsterdam, Parijs en Brussel.
Zijn repertoire put het kwartet uit de klassieke en romantische strijkkwartet literatuur, terwijl zij daarnaast regelmatig samenwerken met hedendaagse componisten.
De laatste 3 jaar bespeelt het ensemble het zgn “Paganini Quartet”, 4 instrumenten vervaardigd door Antonio Stradivarius, ter beschikking gesteld door de Nippon Music Foundation (Tokio).

Website: www.goldmundquartet.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 6 DECEMBER 2022
20.15 UUR

SITKOVETSKY PIANO TRIO (Engeland)

Alexander Sitkovetsky Viool
Isang Enders Cello
Wu Qian Piano

PROGRAMMA

Perkin “Freakshow"
Ravel Piano Trio in a
Beethoven Allegretto, WoO 39
Mendelssohn Piano Trio No. 2 in c op. 66 MWV Q 33
Voorafgaand aan dit concert speelt het Flare Kwartet, studenten van het conservatorium te Utrecht. Zie hieronder.

Na een annulering wegens ziekte in 2017 staat een optreden van het veel geprezen het Sitkovetsky trio weer op het programma. De leden van het trio leerden elkaar kennen op de Yehudi Menuhin school in Engeland en richtten in 2007 het Sitkovetsky Piano Trio op. In 2019 trad de huidige cellist toe. Het ensemble is inmiddels uitgegroeid tot één van de vooraanstaande pianotrio’s van dit moment met optredens in Europa, de VS, China en Australië. Met zijn dynamische presentatie en doordachte en toegewijde aanpak heeft het ensemble in binnen- en buitenland vanaf de oprichting mooie prijzen en lovende kritieken in de wacht gesleept. Telkens bereikt het trio hoogtepunten met zijn optredens op internationaal gerenommeerde festivals.
De eerste cd van het Sitkovetsky Piano Trio voor BIS Records met werken van Smetana, Suk en Dvorák werd uitgebracht in 2014. Sindsdien is het trio bij stukjes en beetjes bezig met het uitbrengen van een complete Beethoven cyclus. In 2021 stonden opnames van Ravels trio en Saint-Saëns Trio no 2 geprogrammeerd.

Website: www.sitkovetskytrio.com

Voorafgaand treedt het Flare Kwartet op, studenten van het conservatorium te Utrecht.
Aanvang: 19.15u ( tot 19.45u)
Plaats: Stijlkamer Diligentia ( 1e etage)

De musici zijn:
Linde van de Ven, 1e viool, Maartje Rosmulder, 2e viool, Gabriel Torner Alsina, altviool en Laurence Gaudreau, cello

Ze gaan spelen:
E. Alberga – strijkkwartet nr. 2
B. Smetana- uit het strijkkwartet nr. 1, “Allegro vivo appassionato, allegro moderato la Polka”

Hiermee willen we de traditie voortzetten om studenten van conservatoria de kans te geven om in Diligentia op te treden.
De toegang is gratis voor wie een abonnement of losse kaart heeft.

TOELICHTING


terug

DINSDAG 10 JANUARI 2023
20.15 UUR

Ronald Brautigam - piano (Nederland)
Christian Poltéra - cello (Zwitserland)

PROGRAMMA

Brahms Cello sonate in e kl. opus 38
Röntgen Cello sonate nr. 1 in Bes opus 3
Brahms Cello sonate in F opus 99

Om te voldoen aan de vraag naar diversiteit in de programmering dit seizoen een tweetal musici die behalve samen ook ieder voor zich inmiddels hun sporen hebben verdiend.
Wie kent niet de optredens van Ronald Brautigam (1954) op fortepiano en concertvleugel? Hij bespeelt deze instrumenten in groot en klein verband. In 1984 won hij al de hoogste onderscheiding in de Nederlandse klassieke kamermuziek. Hij oogstte veel lof voor zijn reconstructie van Beethoven’s allereerste pianoconcert (“nr.0”) en won In 2010 de prestigieuze MIDEM Classical Award voor de reconstructie en opname van dat pianoconcert. Diens pianoconcerten op fortepiano zette hij in 2019 op CD.

De cellist Christian Poltéra (1977) verving als 17 jarige al Yo-Yo Ma met het celloconcert van Elgar op het podium in Zürich. Ook hij werkt overal ter wereld samen met grote orkesten, treedt er op als solist en legt zich bovendien toe op kamermuziek. Sinds 2007 maakt hij deel uit van het Trio Zimmerman. Sinds 2013 is Poltéra artistiek leider van de Kamermusiktage in de oude Bergkirche in het Zwitserse Büsingen. Hij is docent aan de Musikhochschule in Luzern. Hij bespeelt de cello “Mara” van Antonio Stradivarius (1711).Website Brautigam: www.ronaldbrautigam.com
Website Poltera: www.christianpoltera.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 28 FEBRUARI 2023
20.15 UUR

ANIMATO KWARTET (Nederland)

Inga Våga Gaustad Viool
Tim Brackman Viool
Elisa Karen Tavenier Altviool
Pieter de Koe Cello

PROGRAMMA

Haydn Strijkkwartet opus 33 nr. 1
Janáček Strijkkwartet nr. 2, “Intieme Briefe”
Schumann Strijkkwartet opus 41 nr.1

Weer een inmiddels ook in het buitenland veel geroemd ensemble uit eigen land, dat vanaf zijn oprichting in 2013 telkens in de prijzen valt. Om de beginnen bereikte het kwartet in 2014 al meteen als de publieksfavoriet de finale in het Grachtenfestival Conservatorium Concours. In 2020 verzorgde het een optreden op de Amsterdamse Strijkkwartet Biënnale. En in november van dat jaar werden zij geselecteerd uit meer dan 40 aanmeldingen voor één van de vier laureaten van de Dutch Classical Talent Award 2021-2022. In het juryrapport werden zij aangeduid als vier, meteen de aandacht pakkende topspelers met een bruisende energie. Als onderdeel van het postgraduate programma van de Nederlandse Strijkkwartet Academie, waar het kwartet 3 jaar lang Artist in Residence is, volgt het lessen bij beroemheden als Marc Danel, Eberhard Feltz en masterclasses van bijv. Alfred Brendel en Jan Willem de Vriend. Het kwartet zoekt geregeld uitbreiding van het repertoire door samenwerking met andere instrumentalisten.
De door hen bespeelde violen en cello zijn in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds, de altviool is aangeschaft met de steun van de Stichting Eigen Muziekinstrument.

Website: www.animatokwartet.nl

TOELICHTING


terug

DINSDAG 4 APRIL 2023
20.15 UUR

SIMPLY QUARTET (Oostenrijk/China)

Danfeng Shen Viool
Antonia Rankersberger Viool
Xiang Lyu Altviool
Ivan Valentin Hollup Roald Cello

PROGRAMMA

Webern Fünf Sätze
Schubert Strijkkwartet nr. 13 opus 29 (“Rosamunde”)
Dvořák Strijkkwartet nr. 13 opus 106

Voorafgaand aan dit concert speelt het Alma Altviool kwartet (studenten van het Kon. Conservatorium) een voorconcert in de bovenzaal van Diligentia.
Het concert duurt van 19.15 - 19.45.
Op het programma staan de volgende werken:
1. Waelput - Andante Cantabile voor 4 altviolen
2. Bowen - Fantasie
3. Piazzolla/arr. E.N. Zemtsov - Milonga Del Angel
4. Piazzolla/arr. E.N. Zemtsov - La Muerte Del Angel
De toegang is gratis voor de bezoekers van het concert van het Simply kwartet.

Het Simply kwartet, dat in 2008 in Shanghai werd opgericht door vier uit China afkomstige spelers, is sinds 2012 in Wenen gevestigd. De huidige bezetting is afkomstig uit China, Noorwegen en Oostenrijk. Dit jonge veel belovende strijkkwartet heeft inmiddels internationaal een grote naam opgebouwd. Zij leggen de nadruk op het combineren van de drie contrasterende culturen, waaruit zij hun inspiratie putten om een eigen muzikale taal te ontwikkelen. Het kwartet heeft al eerste prijzen in de wacht gesleept op gerenommeerde kamermuziekconcoursen in Kopenhagen (2019), Graz (2018) en Wenen (2017). Zij hebben waardevolle ervaringen opgedaan bij het European Chamber Music Academy en zijn sinds 2020 lid van de Reina Sofia School of Music in Madrid. In het seizoen 2021-2022 werd het geselecteerd als een van de ensembles van de ECHO Rising Stars reeks om deel te nemen aan concerten op de grote concertpodia in Brussel, Baden Baden en het Concertgebouw in Amsterdam. Daarnaast heeft het ensemble inmiddels zijn debuut gemaakt in Berlijn en Parijs.
De beide violisten bespelen oude Italiaanse instrumenten van resp. Guadagnini (1753) en Gagliano ( 1770–1780).

Website: www.simplyquartet.com

TOELICHTING


terug