homepage Stichting voor Kamermuziek

Programma seizoen 2021 - 2022

Tevens zijn er dit seizoen nog twee inhaalconcerten uit 2020-2021          programma wijzigingen voorbehouden

DINSDAG 12 OKTOBER 2021
DINSDAG 19 OKTOBER 2021
==> Let op: de datum is gewijzigd!
20.15 UUR

QUATUOR AROD (Frankrijk)

Jordan Victoria Viool
Alexandre Vu Viool
Tanguy Parisot Altviool
Jérémy Garbarg Cello
Nb. De cellist Samy Rachid heeft het kwartet verlaten.

PROGRAMMA

Ravel Strijkkwartet
Bartok Strijkkwartet nr. 3
Mendelssohn Bartholdy Strijkkwartet nr 6 opus 80
Nb. in plaats van met Borodin wordt het programma afgesloten met het strijkkwartet nr. 6 van Mendelssohn Bartholdy.

De leden van het Quatuor Arod kennen elkaar van het Parijse conservatorium en vormen sinds 2013 een ensemble. De naam Arod is ontleend aan het paard van Legolas uit Tolkiens “Lord of the Rings”, en staat voor snel, behendig, kracht en enthousiasme. Het ensemble studeerde onder meer bij het Artemis Quartet en het Quatuor Ebène. Zoals Tolkiens paard ging het kwartet al snel los en behaalde in 2014, 2015 en 2016 meteen eerste prijzen op bekende concoursen in Parijs, Kopenhagen en ook München, waar het Tokyo, Artemis en Ebène kwartet hen voorgingen. Deze prijzen werden tussen 2017 en 2019 verzilverd in nominaties als BBC New Generation Artists en ECHO Rising Stars. Met als logisch gevolg dat het ensemble inmiddels een geziene gast is op de grote concertpodia in Europa (waaronder het Amsterdamse Concertgebouw), Japan en de VS. In 2017 bracht het kwartet zijn eerste CD uit met kwartetten van Mendelssohn en in 2020 een album met Schönberg, Zemlinsky, Webern en ook Schubert.
Hun instrumenten dateren uit de 17e en 18e eeuw.

Website: wwww.quatuorarod.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 16 NOVEMBER 2021
20.15 UUR

MATANGI KWARTET (Nederland)

Maria-Paula Majoor Viool
Daniel Torrico Menacho Viool
Karsten Kleijer Altviool
Arno van der Vuurst Cello

PROGRAMMA

Beethoven Strijkkwartet nr. 8 in e opus 59/2 ‘Razumovski’
Sjostakovitsj Adagio en Allegretto voor strijkkwartet
Dvorák Strijkkwartet in F opus 96 ‘Amerikaans’
Het Matangi Kwartet heeft ten gevolge van corona-beperkingen het programma van het concert moeten aanpassen, omdat gezamenlijk repeteren niet steeds mogelijk was.

Het Matangi Kwartet is opgericht in 1999 tijdens de studie aan het conservatorium. De musici studeerden ook twee jaar aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie olv Stefan Metz. De toon werd gezet met de Kersjes van den Groenenkan prijs in 2002, bestemd voor uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek. Het ensemble richt zich bepaald niet uitsluitend op het klassieke repertoire. Zo maakte het een dvd met Herman van Veen. In 2011 bracht het samen met trompettist Eric Vloeimans en pianist Martin Fondse de met een Edison Jazz National bekroonde cd “Testimoni” uit. Samenwerking met de bariton Maarten Koningsberger leverde in 2015 de cd “Schumann/Heine” op met o.a. een bewerking voor strijkkwartet en zang van Schumanns “Dichterliebe”. In 2020 verscheen hun album “Canto Ostinato String Attached” met een bewerking voor strijkkwartet van het Canto Ostinato van Simon ten Holt, waar lovende kritieken op volgden. In het kader het project #90 seconden heeft het strijkkwartet in 2020 componisten over de hele wereld benaderd voor stukken van 90 seconden, die zijn uitgezonden op de radio, gestreamd en gedeeld op social media.

Website: www.matangi.nl

TOELICHTING


terug

DINSDAG 14 DECEMBER 2021
20.15 UUR
Helaas kan dit concert niet doorgaan vanwege de Corona beperkingen.

JERUSALEM QUARTET (Israël)

Alexander Pavlovsky Viool
Sergei Bresler Viool
Ori Kam Altviool
Kyril Zlotnikov Cello

PROGRAMMA

Mendelssohn Strijkkwartet nr. 2 opus 13
Webern Langsamer Satz
Tschaikovsky Strijkkwartet nr. 1 opus 11

Door corona werd in 2020 het optreden van het Jerusalem Quartet in Diligentia geannuleerd. Nu maakt het hier zijn eerste lustrum vol. Het kwartet debuteerde in 1996. Al meteen in dat jaar sleepte het de eerste prijs in de wacht op het Jerusalem Academy Chamber Music Competition. Er volgden vele prijzen, waaronder de in 2003 voor het eerst uitgereikte Borletti-Buitoni Trust Award. Het ensemble wordt wereldwijd geroemd om zijn grote expressiediepte, warme, volle toon en prachtige balans tussen hoge en lage stemmen. Het kwartet verfijnt voortdurend zijn interpretaties van het klassieke repertoire en verkent ook nieuw werk. In 2019 bracht het een uniek album uit met Joodse muziek uit Centraal-Europa tussen de oorlogen en werkte hierbij samen met de Israëlische sopraan Hila Baggio om Jiddische cabaretsongs uit Warschau uit te voeren. Onnodig te zeggen dat dit ensemble een graag geziene gast is op de grote internationale concertpodia. Begin 2020 was het ensemble nog te horen op de Strijkkwartet Biënnale in Amsterdam. De cellist speelt op een hem door Daniël Barenboim uitgeleend instrument, eerder bespeeld door Jacqueline du Pré.

Website: www.jerusalem-quartet.com

terug


DINSDAG 1 FEBRUARI 2022
19.00 en 20.45 UUR
2 shifts ivm de Corona restricties

VAN BAERLE TRIO (Nederland)

Hannes Minnaar Piano
Maria Milstein Viool
Gideon den Herder Cello

PROGRAMMA

Haydn Trio in Es groot (Hoboken XV:30)
Verbey Trio voor viool, cello en piano
Schubert Trio in Es groot D.929
Helaas moet vanwege tijdsgebrek het trio van Verbeij komen te vervallen

Het Van Baerle Trio, opgericht in 2004, is een oude bekende in onze kamermuziekserie. Zij waren in april 2016 ook in Diligentia te horen. Zij zochten voor de naam van het ensemble aansluiting bij het adres van het Concertgebouw aan de Van Baerlestraat in Amsterdam, waar zij regelmatig optreden na het winnen van het Vriendenkrans Concours in 2011 en hun nominatie door het Concertgebouw van de ECHO Rising Stars 2013/2014. Het trio werd gevormd onder de hoede van Dmitri Ferschtman en ontmoette in 2008 Menahem Pressler, voor wie het ensemble sindsdien meermalen speelde.
Sinds 2014 zijn de leden van het trio verbonden aan het conservatorium in Amsterdam, waar zij hun ervaringen doorgeven aan een nieuwe generatie musici.
Hun debuut cd met werken van Saint-Saëns, Loevendie en Ravel werd bekroond met een Edison Klassiek 2013. Recent nam het trio de verzamelde werken voor pianotrio van Beethoven op, met daarbij ook zijn Tripleconcert met het Residentie Orkest onder leiding van Jan Willem de Vriend. De drie leden van het ensemble treden ook ieder voor zich als solist op.

www.vanbaerletrio.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 1 MAART 2022
20.15 UUR

VON ECKARDSTEIN & FRIENDS

Severin von Eckardstein Piano
Alexander Sitkovetsky Viool
Franziska Hölscher Viool
Isabelle van Keulen Altviool
Benjamin Nyffenegger Cello
Helaas heeft Quirine Viersen vanwege Corona moeten afzeggen voor dit concert.

PROGRAMMA

Elgar Pianokwintet opus 84 in a kl.t.
Schumann Pianokwintet opus 44 in Es gr.t.

De Duitse pianist is de verbindende factor van dit vijftal, dat hier nu optreedt onder de naam Severin von Eckardstein & Friends. Allen hebben daarnaast een prachtige eigen muziekcarrière. Severin von Eckardstein is onder meer een graag geziene gast in het Concertgebouw in de helaas kortgeleden opgeheven serie meesterpianisten. Zijn poëtische klanktaal is helder en is agressief als de muziek daar om vraagt. In 2003 won hij het prestigieuze Koningin Elisabeth concours in Brussel! De Russische violist Alexander Sitkovetsky is, behalve als solist en kamermusicus tegenwoordig ook zeer actief als dirigent en artistiek leider van diverse internationale festivals. In oktober 2017 werd helaas wegens ziekte een optreden met zijn Sitkovetsky trio in Diligentia afgezegd. Het vioolspel van de Duitse Franziska Hölscher valt op door expressieve kracht en betoverende toon. Als solist, kamermusicus en festivaldirecteur valt haar veelzijdigheid op. “Onze” Isabelle van Keulen, hier actief als altvioliste, en celliste Quirine Viersen behoeven hier geen nadere toelichting. Zij hebben zich bewezen als gevierde solisten en ensemble spelers aan de top in zowel binnen- als buitenland.
Benjamin Nyffenegger groeide op in het Zwitserse Aargau en studeerde cello bij Magdalena Sterki-Hauri. Vanaf 1999 werd hij onderwezen door Walter Grimmer, een Zwitserse cellist binnen de klassieke muziek. In 2002 ging hij naar de Zürcher Hochschule der Künste. Thomas Grossenbacher, solocellist van Tonhalle Orchester Zürich, gaf hem les vanaf 2004. In 2005 studeerde hij af met onderscheiding.
In 2004 mocht hij reeds optreden met het Aargauer Symphonie Orchester. In 2005 en 2006 liep hij stage bij Tonhalle Orchester Zurich. Van september 2006 tot augustus 2007 was hij interim solocellist bij Sinfonieorchester St. Gallen. Sinds 2008 is hij co-aanvoerder van de celli in het Tonhalle Orchester Zürich. Over een performance van de Rococovariaties van Tsjaikovski, met het Tonhalle Orchester in 2017, schreef een recensent dat Nyffenegger de "veeleisende cellopartij technisch perfect beheerste".

Website: www.severin-eckardstein.de

TOELICHTING

terug

DINSDAG 19 APRIL 2022
20.15 UUR

RUYSDAEL KWARTET (Nederland)

Joris van Rijn Viool
Emi Ohi Resnick Viool
Gijs Kramers Altviool
Michael Müller Cello

PROGRAMMA

Mozart Strijkkwartet KV 458 ( “Jacht Kwartet”)
Widmann Strijkkwartet (“Jagd”)
Schubert “Strijkkwartet nr. 14 (“Der Tod und das Mädchen”)

Het Nederlandse Ruysdael Kwartet werd opgericht in 1996. Volgde het in de begintijd lessen bij leden van het Amadeus Quartet en Hagen Quartet, later studeerde het kwartet bij het Alban Berg Quartet aan de Hochschule für Musik in Keulen. Binnen enkele jaren vestigde het ensemble zijn naam blijvend in binnen- en buitenland. Het won prestigieuze prijzen, zoals in 2006 de Kersjes van de Groenekan Prijs voor excellent talent in de Nederlandse kamermuziek. In 2019 maakte het een tournee in Japan. Ook in eigen land is het ensemble een graag gehoorde gast: in 2012 bij ons eigen 100-jarig jubileum en nogmaals in 2017 in Diligentia, in 2018 en 2020 op de Strijkkwartetbiënnale in Amsterdam. In de zomer van 2015 begon het kwartet zijn eigen kamermuziekfestival “ZOOM!” in Rheden eo, met sedertdien jaarlijks succesvolle optredens. Het kwartet heeft een aantal CD’s uitgebracht, waaronder de internationaal gelauwerde “Russian generations” en in 2020 de veel geprezen CD met de kwartetten van Ravel, Dutilleux en Debussy. Naast een klassiek repertoire speelt het kwartet ook hedendaagse composities en werkt het samen met prominente gastmusici.

Website: www.ruysdaelkwartet.nl

TOELICHTING


terug