homepage Stichting voor Kamermuziek

Programma seizoen 2016 - 2017


DINSDAG 15 NOVEMBER 2016
20.15 UUR

PIANOTRIO Shaham, Erez, Wallfisch (Engeland)

Hagai Shaham Viool
Arnon Erez Piano
Raphael Wallfisch Cello

PROGRAMMA

Grieg Pianotrio in c, Andante con moto
Arensky Pianotrio nr.1 in d op.32
Dvořák Pianotrio nr.4 in e op.90, Dumky

Als de internationale pers het heeft over "Shaham and Erez probably the most dazzling I have heard" (American Record Guide) en "Wallfisch one of the most outstanding international cellists" (Leipziger Volkszeitung) en "deze drie reuzen besluiten dat het tijd is om de krachten te bundelen, dan zou er wel eens iets ongelooflijks uit voort kunnen komen". En dat is precies wat er is gebeurd sinds dit pianotrio zich in 2009 vormde. Van meet af aan is het ensemble met groot enthousiasme door zijn publiek begroet vanwege het intense samenspel en zijn grote muzikaliteit.
Het trio tourt sinds de oprichting door Zwitserland, Israël en meerdere malen door Nederland. In 2013 debuteerde het in Duitsland. Na de concerten in het Concertgebouw in Amsterdam en Wigmore Hall in Londen is het trio daar onmiddellijk opnieuw gecontracteerd. We zijn blij dat voor het ensemble Diligentia in dit rijtje past.
Het trio heeft inmiddels 3 cd’s uitgebracht die stuk voor stuk de allerhoogste waardering van de internationale pers kregen. Begin 2016 komt naar verwachting de geheel aan Johannes Brahms gewijde dubbel cd uit.

Homepage: www.trioshahamerezwallfisch.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 13 DECEMBER 2016
20.15 UUR

QUATUOR ZAÏDE (Frankrijk)

Charlotte Juillard Viool
Leslie Boulin Raulet Viool
Sarah Chenaf Altviool
Juliette Salmona Cello

PROGRAMMA

Beethoven Strijkkwartet in D op.18/3
Bruckner Rondo voor strijkkwartet in c
Franck Strijkkwartet in D

Het zeer getalenteerde Quatuor Zaïde (2009) behoort tot de beroemde Franse strijkkwartetten met een breed en gevarieerd repertoire van klassiek t/m hedendaags. Het werd geselecteerd als Rising Star voor de gelijknamige tournee in het seizoen 2015 2016 langs de vooraanstaande Europese concertzalen.
Reeds in 2010 kreeg het kwartet de Internationale Pers prijs van het Strijkkwartet Concours in Bordeaux.
In maart 2012 legde het Quatuor Zaïde beslag op de hoofdprijs van het Internationale Haydn Concours in Wenen.
In april 2014 bracht het ensemble zijn eerste album uit met twee kwartetten van Janácek en Martinu's kwartet no 5, een gedurfd programma voor een eerste opname. De cd is lovend ontvangen.
Quatuor Zaïde zoekt geregeld samenwerking met jonge talentvolle solisten van naam als de Franse pianisten Alexandre Tharaud, Bertrand Chamayou en Eric Le Sage.
Het kwartet heeft gestudeerd bij de Oostenrijkse violist Johannes Meissle en Hatto Beyerle, mede oprichter en altist van het voormalige Alban Berg kwartet. Beyerle is de initiatiefnemer in 2004 van de European Chamber Music Academy.
Charlotte Juillard bespeelt een viool van de Napolitaanse vioolbouwer Joseph Gagliano (eind 17e eeuw).

Homepage: www.quatuorzaide.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 17 januari 2017
Sorry, image could not be found 20.15 UUR

ATOS TRIO (Duitsland)
met Shirley Brill, klarinet

Annette von Hehn Viool
Stefan Heinemeyer Cello
Thomas Hoppe Piano

PROGRAMMA

Debussy Pianotrio in G
Fauré Pianotrio in d op.120
Messiaen Quatuor pour la fin du temps

"Drie stemmen - één klank" zo karakteriseert de Detroit Free Press het ATOS Trio. Het ensemble is opgericht in 2003, de naam wordt gevormd door beginletters van hun voornamen. De musici worden geprezen om hun warme klank, perfecte frasering en dynamische interpretaties. Het trio treedt regelmatig op in de grote zalen zoals Carnegie Hall, het Concertgebouw en Wigmore Hall, en neemt deel aan festivals zoals het Budapest Spring, Cheltenham, City of London, Enescu in Boekarest.
Het ensemble heeft reeds vele cd's gemaakt die warm onthaald zijn. Niet alleen met bekende composities maar ook met werken van minder bekende componisten als Heinrich von Herzogenberg, Josef Suk en Leon Kirchner. Speciale cd's werden gewijd aan vnl. moderne Franse en aan Russische componisten.
Homepage: www.atos-trio.de

Shirley Brill (Israël) kwam in 2000 naar Duitsland, waar zij onder meer studeerde bij Sabine Meyer. Haar carrière begon met een optreden met het Israel Philharmonisch Orkest olv Zubin Mehta. Daarna volgden optredens met internationale orkesten. Shirley won verschillende internationale concoursen, zoals dat in Genève en nam deel aan verschillende kamermuziek festivals.
Homepage: www.shirleybrill.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 14 februari 2017
Sorry, image could not be found 20.15 UUR

PAVEL HAAS KWARTET (Tsjechië)

Veronika Jarušková Viool
Marek Zwiebel Viool
Radim Sedmidubský Altviool
Peter Jarušek Cello
Helaas heeft Pavel Nikl moeten besluiten het Pavel Haas kwartet te verlaten.
Zijn plaats wordt ingenomen door Radim Sedmidubský, die zijn sporen heeft verdiend in het Škampa kwartet.

PROGRAMMA

Beethoven Strijkkwartet op.127
Pärt Strijkkwartet Fratres
Bartók Strijkkwartet nr.5
n.b. de volgorde is op verzoek van het kwartet gewijzigd.

Het Pavel Haas kwartet, gevormd in 2002, is een graag geziene gast vanwege hun spel dat in recensies wel als een “perfecte mix van virtualiteit en diepgang” is omschreven. In Diligentia traden zij met veel succes op in 2014. Hun naam hebben de musici ontleend aan de Tsjechische componist vanwege het belang van zijn muziek in hun land van herkomst.
Na het winnen in 2005 van het Paolo Borciani Concours kan het kwartet zich meten met de grote hedendaagse strijkkwartetten. Zij treden op in ’s werelds beroemdste concertzalen.
Het kwartet studeerde onder meer bij Milan Škampa, de legendarische altviolist van het voormalige Smetana kwartet, met wie een onderlinge band van jaren is ontstaan.
In 2007 nomineerde de vier musici zich als Rising Stars met de daaraan gekoppelde tournee door Europa.
In 2007 kwam hun eerste album uit met kwartetten van Haas en Janácek, waarvoor het kwartet de Gramophon Award voor kamermuziek in de wacht sleepte. In 2011 herhaalde zich deze prijs met Dvorák’s strijkkwartetten 106 en 96.
Sinds het voorjaar van 2016 maakt Radim Sedmidubský, voormalig altist van het Skampa Kwartet, deel uit van het ensemble.
Homepage: www.pavelhaasquartet.com

TOELICHTING


terug

DINSDAG 14 maart 2017
Sorry, image could not be found 20.15 UUR

ORLANDO QUINTET (Nederland)

Marieke Schneemann Fluit
Pauline Oostenrijk Hobo
Lars Wouters van den Oudenweijer Klarinet
Ron Schaaper Hoorn
Bram van Sambeek Fagot

PROGRAMMA

Reicha Blaaskwintet in e op.88 nr.1
Taffanel Blaaskwintet in g (1876)
Debussy Strijkkwartet in g op.10 (arr. Mark Popkin)

Op veler verzoek voor het eerst een blaaskwintet in onze kamermuziekserie. Van Nederlandse bodem en topkwaliteit! Het Orlando Quintet (2008) wordt gevormd door vijf blazers met elk een indrukwekkende carrière, als solist bij de grote Nederlandse orkesten en hoofdvakdocent aan de conservatoria van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Tilburg. Zij zijn winnaars van belangrijke prijzen, waaronder de Nederlandse Muziek Prijs, een Edison, de Philip Morris Kunstprijs en prijzen in de Gillet Oboe Competition& Gillet-Fox Bassoon Competition in de Verenigde Staten. Hoe druk de individuele agenda’s van deze musici ook zijn, voor het kwintet maken ze altijd ruimte: de eindeloze mogelijkheden van de vijf blaasinstrumenten samen – elk met zijn eigen klanknuances, articulatie en expressiemogelijkheden – , en de manier waarop zij elkaar weten te prikkelen en te inspireren Met hun gebundelde virtuositeit, rijke ervaring en tomeloze energie brengen ze traditioneel én nieuw blaaskwintetrepertoire, alsmede eigenzinnige bewerkingen van grote strijkkwartetten, zinderend tot leven.
Homepage: www.orlandoquintet.nl

TOELICHTING


terug

DINSDAG 11 april 2017
Sorry, image could not be found 20.15 UUR

ARTEMIS KWARTET (Duitsland)

Vineta Sareika Viool
Anthea Kreston Viool
Gregor Sigl Altviool
Eckart Runge Cello

PROGRAMMA

Webern Langsamer Satz
Schumann Strijkkwartet in F op.41/2
Beethoven Strijkkwartet op.130 + 133

Het Artemis kwartet is terug in Diligentia na hun succesvolle eerdere optredens, het laatst in 2012!
Het kwartet werd in 1989 gevormd op het Conservatorium van Lübeck en wordt wereldwijd als een van de meest vooraanstaande kwartetten gezien. Deze kwaliteit heeft het ensemble in de loop der jaren weten te behouden, ook na verschillende wisselingen van samenstelling.Tot hun mentoren worden o.a gerekend het Alban Berg kwartet en het Juilliard kwartet.
Na de eerste prijs in de ARD-competitie en de 'Premio Borciani' in 1996 brak het kwartet echt door.
Sinds 2005 heeft het een exclusief contract met Erato en is een imposante serie cd's opgenomen. Deze hebben vele prijzen ontvangen zoals de 'German Record Critic’s Award’ en de ’Gramophone Award'. De opnames van alle strijkkwartetten van Beethoven verkregen de Franse ’Grand Prix de l'Académie Charles Cros’.
Na het overlijden van de altist Friedemann Weigle in juli 2015 wordt het kwartet sinds begin 2016 versterkt door de Amerikaanse Anthea Kreston als tweede violist, terwijl Gregor Sigl nu de altviool bespeelt. Wij hebben veel vertrouwen in dit kwartet in de nieuwe samenstelling.
Homepage: www.artemisquartet.com

TOELICHTING


terug