homepage Stichting voor Kamermuziek

Programma seizoen 2024 - 2025

          programma wijzigingen voorbehouden

DINSDAG 15 OKTOBER 2024
20.15 UUR

BUSCH TRIO

Mathieu van Bellen Viool
Omri Epstein Piano
Ori Epstein Cello
met  
Maria Milstein Viool
Noga Shaham Altviool

PROGRAMMA

“Child Prodigies”
Mahler Pianokwartet
Von Dohnanyi Serenade voor strijktrio, opus 10
Korngold Pianokwintet, opus 15

Het Busch trio is in 2012 gevormd op het Royal College of Music in Londen. De Duits-Zwitserse violist/componist Anton Busch is de naamgever van het ensemble, wiens viool door Van Bellen wordt bespeeld. Het toonaangevende trio is een graag geziene gast op de grote podia in Europa, de VS, Canada en China en op bekende internationale festivals. Hun vallen judicia te beurt als “moeiteloos muzikaal vakmanschap”, “een waar genot from start to finish”. In 2016 ontving het trio de Anton Kersjesprijs. Omwille van een ander soort intonatie geven viool en cello er de voorkeur aan op darmen snaren te spelen.

Maria Milstein (1985) is geen onbekende in onze kamermuziekserie. Zij trad hier al in 2020 op. Maria ontving in 2018 de Nederlandse Muziekprijs. Zij maakt ook deel uit van het Van Baerle Trio. Zij bespeelt de viool waarop Herman Krebbers vele concerten heeft gegeven.

Noga Shaham (2001) is bekend om haar uitzonderlijk warme toon en artistieke expressie. Zij studeert als uitzonderlijk begaafd altist sinds oktober 2023 aan de bekende Kronberg Academy en treedt veel op met kamermuziekensembles.

Website: www.buschtrio.com
www.mariamilstein.com
www.nogashaham.com

terug


DINSDAG 12 2024
20.15 UUR

NOTOS QUARTETT

Sindri Lederer Viool
Andrea Burger Altviool
Philip Graham Cello
Antonia Köster Piano

PROGRAMMA

Mozart Pianokwartet nr 2 in Es gr.t KV 493
Schönberg Verklärte Nacht (bewerking voor pianokwartet)
Brahms Pianokwartet nr 1 in g kl.t op.25
Helaas hebben Antje Weithaas en haar vrienden door omstandigheden het concert moeten afzeggen.

Het optreden van dit ensemble is synoniem voor eerste klas kamermuziek. Hun muzikaal vakmanschap oogst bewondering voor hun gevoel voor evenwicht en interactie, dat elk détails van de compositie hoorbaar maakt. De luisteraar wordt door hun intieme samenspel rechtstreeks in het hart geraakt, kortom volgens publiek en critici een genot om naar te luisteren.
Sinds de oprichting van dit ensemble in 2007 heeft het kwartet wereldwijd daarom terecht vele prijzen gewonnen, awards in ontvangst genomen en is het een geziene gast op internationale festivals van naam.
Naast de bekende meesterwerken waagt het kwartet zich ook aan hedendaagse muziek, wereldpremières en werken van minder bekende componisten.

Website: www.notosquartett.de/en

terug

DINSDAG 10 DECEMBER 2024
20.15 UUR

QUATUOR VAN KUIJK

Nicolas van Kuijk Viool
Sylvain Favre-Bulle Viool
Emmanuel François Altviool
Anthony Kondo Cello

PROGRAMMA

Haydn Strijkkwartet opus 74 nr. 3
Mozart Strijkkwartet nr. 1. KV 80 (“Lodi”)
Poulenc Fêtes galantes/Fancy/Les chemins de l’amour
Trotignon Ces messieurs: Francis
Fauré Après un rêve/Les berceaux
Trotignon Ces messieurs: Gabriel/Erik/Maurice/Claude

Anders dan men op grond van de naam wellicht zou vermoeden, komt dit kwartet uit Parijs, waar het in 2012 is geformeerd. Het heeft gestudeerd bij leden van het Alban Berg, Artemis en Hagen Kwartet en is sindsdien te horen op de grote internationale podia in Europa en de VS zoals recent in Wigmore Hall (2023) en Carnegie Hall (2024). Het kwartet debuteerde inmiddels bovendien in Hong Kong, Taiwan en Australië, waar zij ook hun 10-jarig jubileum vierden. In het najaar van 2018 waren zij eerder te gast in onze serie.
Het ensemble is een graag geziene gast op kamermuziek festivals, zoals in Cheltenham, Heidelberg, Davos, Verbier, Aix-en-Provence, Fertod (Hongarije) en Eilat (Israël). In 2015 won het eerste prijzen op het Wigmore Hall International String Quartet concours en op het Trondheim International Chamber Music concours en viel het op het festival van Aix-en-Provence eveneens in de prijzen.
Van 2015-2017 waren zij BBC New Generation Artists en ECHO risings stars voor het seizoen 2017-2018. Hun samenspel wordt omschreven als “diep doordacht, met tastbare vreugde”.

Website: www.quatuorvankuijk.com

terug


DINSDAG 25 MAART 2025
20.15 UUR

MINGUET QUARTETT

Ulrich Isfort Viool
Annette Reisinger Viool
Aida-Carmen Soanea Altviool
Matthias Diener Cello
met  
Matthias Buchholz Altviool

PROGRAMMA

Brahms Strijkkwintet opus 88
Schönberg Scherzo voor strijkkwintet
Mahler “Ich bin der Welt abhanden gekommen”,
arrangement voor strijkkwintet.
Bruckner Strijkkwintet

Naamgever van het ensemble is Pablo Minguet, een 18e eeuwse Spaanse filosoof, die de beeldende kunst voor zijn publiek toegankelijk probeerde te maken. Dat idee spreekt ook de leden van het kwartet bij hun uitvoeringspraktijk aan. Het ensemble is opgericht in 1988 en behoort inmiddels tot één van de meest gewilde strijkkwartetten ter wereld, met optredens in alle grote internationale concertzalen. Door de jaren heen is het ensemble gelauwerd met nominaties en prijzen. In 2024 is het ensemble voor de 4e keer te gast op de Salzburger Festspiele. Bij de programmering voor het seizoen 24-25 ligt hun focus op “mijlpaalverjaardagen”, zoals die van Bruckner (1824) en van Schönberg (1874).
Matthias Buchholz (1957) werd opgeleid in Hamburg en de VS. Hij is een graag geziene altviolist bij recitals, internationale concerten en festivals. Al vroeg in zijn loopbaan behaalde hij prijzen op internationale podia in bijv. Los Angeles en Boedapest. Naast het geven van masterclasses in Europa, Azië en de VS werkte hij tot 2018 als hoogleraar altviool aan het oudste conservatorium van Zwitserland, de Haute École de Musique (HEM) in Genève.

Website www.minguet.de

terug

DINSDAG 15 APRIL 2025
20.15 UUR

THE OYSTER DUO

Anna Fedorova Piano
Nicholas Schwartz Contrabas en cello

PROGRAMMA

Gershwin Prelude nr.2
Shostakovitsj/td> Adagio voor piano en contrabas
Fedorov “The Oath” voor piano en cello
Schumann Fantasie Stücke voor contrabas en piano
Debussy Sonate voor piano en cello
Ginastera Vijf “canciones Argentinas” voor contrabas en piano
Fedorov “Confused Diffusions on a Fragment of Chopin” voor contrabas/cello en piano
Blickenderfer “Canal variations” voor contrabas/cello en piano

Anna Fedorova, “wie kent haar niet…., wereld beroemd pianiste geeft samen met haar partner, de internationaal prijswinnende contrabassist Nicolas Schwartz acte de présence…” Zo luidde de kop in 2022 bij een optreden in Maastricht, zo zeggen wij het in onze kamermuziekserie graag na. Wij kennen Fedorova van de succesvolle benefietconcerten die zij organiseerde voor landgenoten na de inval in Oekraïne. Fedorova begon als 5-jarige op de piano, een jaar later trad zij al in het openbaar op en haar spel is sedertdien met vele internationale prijzen bekroond.
Schwartz begon zijn opleiding in Boston en studeerde in 2012/2013 aan de Herbert Von Karajan Akademie van de Berliner Philharmoniker. Sinds 2013 is hij in dienst van het KCO, ook is hij jaarlijks te horen op het Festival in Verbier. Hij is een alles kunner, van klassiek tot jazz en rock en heeft als enige op zowel de contrabas als op de cello een top niveau bereikt. Samen heeft het paar in 2021 het bejubelde album “Stolen Pearls” uitgebracht en richtten zij intussen in Den Haag de Davidsbündler Music Acadamy op voor Oekraïense talenten.

Website: www.annafedorova.com
Website: www.nicholassantangeloschwartz.com


terug

DINSDAG 6 MEI 2025
20.15 UUR

SITKOVETSKY TRIO

Alexander Sitkovetsky Viool
Wu Qian Piano
Isang Enders Cello
met  
Sharon Kam Klarinet

PROGRAMMA

Debussy Première Rhapsodie voor klarinet en piano
Sjostakovitsj Pianotrio nr. 2
Messiaen Quatuor pour la fin du temps voor viool, cello, piano en klarinet

Na een succesvol optreden in 2017 en 2022 staat het veel geprezen Sitkovetsky trio opnieuw op ons programma. De drie kennen elkaar sinds hun studie aan de Yehudi Menuhin school in Engeland en richtten in 2007 het Sitkovetsky Trio op. Het ensemble is inmiddels uitgegroeid tot één van de vooraanstaande piano trio’s van dit moment met optredens in Europa’s belangrijke concertzalen, de VS, Azië en Australië. Telkens bereikt het trio hoogtepunten met zijn optreden op internationaal gerenommeerde festivals. Met zijn dynamische presentatie en doordachte en toegewijde aanpak sleept het ensemble in binnen- en buitenland vanaf de oprichting mooie prijzen en lovende kritieken in de wacht.
Sharon Kam (1971) is na haar studie aan de Juilliard School of Music uitgegroeid tot een zeer toonaangevende klarinet-solist. In 1998 en 2006 werd zij als instrumentalist van het jaar bekroond met de Duitse ECHO-prijs. Zij voelt zich thuis bij muziekgenres van klassiek tot modern en jazz. In de loop der jaren is zij opgetreden met beroemde orkesten als het Chicago Symphony Orchestra en de Berliner Philharmoniker. Daarnaast werkt zij geregeld samen met kamermuziekensembles van naam.


Website: www.sitkovetskytrio.com /a>
www.sharonkam.com

terug